tax tax

Kiegészül az 5 százalékos szálláshely-szolgáltatás áfa

Jön a 4 százalékos turisztikai marketing hozzájárulás

A szállásadók áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken, de egy 4 százalékos turisztikai hozzájárulási adó is társul mellé, ami korábban csak az éttermekre vonatkozott.

2020 január 1-től egy 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi terv részeként 18%-ról 5%-ra csökken az áfa a szálláshely-szolgáltatásnál. Ezzel egyidejűleg új kötelezettség indul el turisztikai marketing hozzájárulás néven. Egyelőre még nem jött ki hivatalos részletes ismertető,de a hírek szerint a 2018 januárjában életbe lépett turisztikai hozzájárulás fog bővülni szálláshely-szolgáltatással,mely fizetési kötelezettség lényegében az étkezőhelyi vendéglátás keretében 5% áfa kulcs mellett nyújtható szolgáltatásokra,vagyis az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik. Ide fog tartozni a szálláshely-szolgáltatás is.

 width=

Összefoglaltuk mit kell tudni a jelenleg életben lévő fizetési kötelezettség részleteiről, melyek várhatóan a szálláshely-szolgáltatásokra is vonatkozni fognak.

1. A fizetési kötelezettség tárgya az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklet II. részének 3. pontja szerinti szolgáltatás (a továbbiakban: hozzájárulásköteles szolgáltatás) ellenérték fejében történő nyújtása [Eak tv. 261. § (1)]. A kedvezményes adómérték alá tartozó szolgáltatások körének meghatározásához a Nemzeti Adó-és Vámhivatal honlapján elérhető tájékoztatók nyújtanak további segítséget (amelyek ugyan e szolgáltatáskörben a 27%-ról 18%-ra történő áfakulcs csökkentés kapcsán születtek, de tartalmában a 18%-ról 5%-ra történő áfakulcs csökkentés vonatkozásában is ugyanúgy irányadóak).

2.A hozzájárulás fizetésére kötelezettnek minősül minden olyan személy, vagy szervezet, amely saját nevében hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújt [Eak tv. 261. § (2)].

3. A hozzájárulás alapja az említett hozzájárulásköteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértéke [Eak tv. 261. § (3)]. Az Áfa tv. 70. § (1) bekezdésének a) pontja alapján szolgáltatás nyújtása esetében az adóalapjába beletartoznak az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelező jellegű befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót. A két rendelkezés összevetéséből adódóan a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegét az áfa alapba nem kell beszámítani. Abban az esetben, ha a hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújtó adóalany a hozzájárulás fizetési kötelezettségére tekintettel a szolgáltatás ellenértékét a hozzájárulás összegével növelten állapítja meg, a hozzájárulás, mint az Áfa tv. 65. §-a szerinti ellenérték része lesz az áfa alapja.A hozzájárulás mértéke, a hozzájárulás alapjára vetítve 4% [Eak tv. 261.§ (4)] A hozzájárulást azon hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás után kell az önadózás szabályai szerint megállapítani és bevallani, amelyről kiállított

a) számlán, számviteli bizonylaton vagy ezek hiányában bármely más, a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított okiraton feltüntetett teljesítési időpont vagy, ha a teljesítési időpontot nem tüntették fel, akkor a

b) számla, számviteli bizonylat vagy a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított más okirat kiállításának időpontja a hozzájárulás fizetésére kötelezettre irányadó bevallási időszakra esik [Eak tv. 261. § (5)]. A hozzájárulásról a bevallás a 18TFEJLH nyomtatványon nyújtható be az állami adó- és vámhatóság részére. A nyomtatvány kitöltő- ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (http://www.nav.gov.hu/Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok/18TFEJLH) letölthető. A pénzforgalmat a turizmusfejlesztési hozzájárulás vonatkozásában a következő számlaszámon kell bonyolítani: HU13100320000107912200000000 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számla (Adónem kód: 310)

 width=

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára úgy gondolja, a szálláshelyek áfájának csökkenésével 22-25 milliárd forint marad az iparágban. Az 5 százalékos áfakulcs a legalacsonyabb lesz a környező országok közül, és az államtitkár szerint a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással kiegészítve is erősen versenyképes lesz.

Írta:H.Barna