Stílus és berendezési tippek Airbnb-hez

Stílus és berendezési tippek Airbnb-hez

Lakberendezési tanácsok és ötletek kezdő Airbnb tulajdonosoknak.

Ma már nem elég, ha a lakásunk megfelel a vendégek szükségleteinek, kell valami plusz, amitől majd ki is tűnünk a tömegből és visszajárnak hozzánk.

Megpróbáltunk összegyűjteni egy nagy adag berendezési ötletet, tanácsot és tippet az ingatlanüzemeltetésben most kezdő vagy még amatőrnek számítók számára (is). Nincs más hátra, vágjunk bele!

Ha a belső berendezésről beszélünk a legfontosabb a terv elkészítése. A kéne-egy-lámpa-szaladj-el-a-boltba bár egy problémát megold, de sok esetben azon nyomban másikat generál. Ma már nagyon fontos, hogy lakásunk egy egységes képet mutasson, ezért a legelső lépésként el kell döntenünk melyik az a stílus, ami nem csak nekünk tetszik, de minden bizonnyal el fogja nyerni azoknak a vendégeknek a tetszését is, akik a célközönségünket alkotják. Ehhez összegereblyéztük a jelenleg legmeghatározóbb stílusokat. Biztos van még ezeken kívül is,de mi úgy gondoljuk jelenleg ők a dominánsak.

SKANDINÁV avagy HYGGE stílus

A skandináv égbolt és hegyek, az északi országok fjordjai ihlette skandináv belső tartósan népszerűnek bizonyult szerte az egész világon. Ez az időtlen belső stílus szépen működik a nappali területeken, a hálószobákban és a fürdőszobákban egyaránt. A gyapjú, szövet vagy prém kiegészítőkkel tökéletesen elérhető a kicsit talán hűvösebb, de mégis otthonos érzet. Gondoljunk a visszafogott kényelemre, a tiszta vonalakra és a rengeteg textúrára. A hygge szó amúgy dánul és norvégul is ugyanazt jelenti: otthonosság, ami egyenlő a barátságos hangulattal és a kényelmes társalgással. A jó közérzettel és elégedettséggel. Nem véletlenül meghatározó ez a stílus a piacvezető lakberendezési cégeknél sem.

 width=

EKLEKTIKUS stílus

Az eklektikus belső számos különböző időszakból, stílusból és trendekből merít ötleteket. A lényege, hogy megtörjük egy kicsit a szabályokat, szórakozzunk a színekkel és csempésszük bele saját egyéniségünket a beltérbe. Mindemellett itt is rendkívül fontos az egyensúly fenntartása, figyeljünk rá oda, hogy ne essünk át a ló másik oldalára mert hamar a fenekünkön találhatjuk magunkat. A legjobb eklektikus belső terek a régi, az új, a színek, a textúrák és a minták koherens keveréke. Kimberly Duran lakberendező így foglalja össze véleményét a stílusról - "Az eklektikus stílus nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent, amit szeretsz,bedobsz egy szobába és késznek tekinted. Figyelj oda, hogyan viszonyulnak a tárgyak egymáshoz és arra is, hogyan alkotnak egy teljes egészet együtt. Ehhez tényleg bármilyen stílust vegyíthetsz, de akkor kell erre kiváltképpen figyelni, amikor sok apró elem kerül egy térbe. Nem fog működni a dolog, ha minden tárgy sikít a figyelemért, egységet kell alkotniuk ezért kell, hogy legyen bennük valami közös és fontos, hogy valamilyen módon „kommunikáljanak egymással. Gondoskodj róla, hogy ezt a kommunikációt a színeken vagy alakzatokon keresztül érjék el."  width=

IPARI stílus

Emlékszünk még az Apafej című film, tetőtéri lakására? Na az a lakás pont erről a stílusról szól. Az acéltól és a kőtől a tégláig és a sárgarézig - az ipari stílus a nyers, exponált anyagokról szól. Nemcsak bemutatja, de előtérbe helyezi a fém szerelvényeket vagy lecsupaszított padlólapokat. Az állólámpa gyakran az ipari belső terek jellemzője, és különösen fontos az egyébként hideg terek lágyításához. Hagyd, hogy a színpalettád szabadon vezesse a valóban hiteles ipari megjelenéshez felhasznált alapanyagokat. Lényegében képzelj el egy gyárépületet majd azt, hogy beköltözöl oda lakni és már helyben is vagy. Nyugodt szívvel hozhatjuk a fém kiegészítőket is, nem lesz belőle baj, ez pont erről (is) szól.

 width=

VINTAGE stílus

A régimódi stílus hihetetlenül sokoldalú lehet. Függetlenül attól, hogy elbűvölő és csinos megjelenést, retro vagy éles képet mutat be, néhány kulcsfontosságú vintage darab hozzáadása segít pillanatok alatt összefésülni a szoba légkörét és kialakítani a harmóniáját. A legjobb vintage belső terek elkerülik a túlzott szentimentalizmust azzal,hogy minimálisra csökkentik a rendetlenséget. A szekrény vagy tárolóegység mesés módja annak, hogy stílusosan, de praktikusan frissítsük a belső tereket. A nyitott polcok lehetővé teszik, hogy kreatívak legyünk és büszkén mutathassunk be minden könyvet, csecsebecsét vagy kiegészítőt. Emlékszünk még a Harry Potter második részében a Weasly házikóra? Az aztán vintage a javából, bár a filmben jól mutat de az életben egy kicsit túl sok is lenne ezért ügyeljünk, hogy hacsak nem vagyunk varázslók mi magunk is ennyire azért ne fussunk bele a stílusba.

 width=

MINIMALISTA stílus

A minimalista divatirányzat a huszadik század elején kezdődött és továbbra is befolyásolja a modern élet sok szempontját, beleértve a belsőépítészetet is. Alapjában véve a japán egyszerűségéből kiindulva vallja azt az eszmét, amely szerint a kevesebb néha több. A minimalista belső tereket az alapokig tisztítják vissza, hatalmas üres helyeket létrehozva így. A színeket takarékosan kell használnunk a minimalista helyiségekben, itt nem a feltűnés a cél. A fekete, fehér és az elsődleges/alapvető színeket gyakran tekintik a legjobbnak a minimalista térben.Sokan akik szimpatizálnak a vintage sítlussal kifejezetten otthontalannak és hidegnek érzik ezt a variációt, ezen nem kell meglepődni. Azok, akikhez a minimalista stílus áll a legközelebb túlzsúfolt bazárnak tartják a vintage stílust. Ez a kontraszt a két csapat között természetesen jelenség.

 width=

SZÁZADKÖZEPI-MODERN stílus

Az 1950-es és 60-as években, a háború utáni Amerika arra törekedett, hogy áttörje a hagyományos formatervezési konvenciókat és átmozdítsa tervezőiparát a modern korszakba. Ennek eredményeként született meg a század közepi modern stílus. Ebben az időszakban a tiszta, egyszerű vonalak, a blues és a zöld szín felbukkanása, valamint a sok fa és rozsdás fémek jellemzőek, melyek határozottságot sugallnak. Ebben az időszakban voltak meghatározóak a hatalmas Cadillac csodák és Buick "tengeralattjárók."

 width=

TENGERÉSZ stílus

Hagyományosan a tengerész stílus a tengerparti kiegészítők, a tengeri motívumok és a bajba jutott faanyagok kliséje köré összpontosul. Manapság a legjobb parti belső terek modernebb megközelítést alkalmaznak. Finoman húz a tengerparti élethez és szépen működik, anélkül, hogy túlzásba folyna át. Gondoljunk a természetes anyagokra, rengeteg üvegre és fehér drapériára, amelyek együttesen tágas tengerparti menedékként állnak össze. A part menti megjelenés nyugodt és igényes és ha helyesen végezzük el, ugyanolyan jól működik egy városi lakásban, mint egy tengerparti ingatlanban.

 width=

KORTÁRS stílus

A kortárs belső stílus modern és folyamatosan fejlődik. A kortárs belsőépítészet folyékonysága különösen izgalmas - az, amit most kortárs belsőnek tekintünk, valószínűleg megváltozik a huszonegyedik század folyamán. Manapság a kortárs belső terek tiszta, díszítetlen terekkel vannak ellátva. A bútorok hajlamosak a kitett lábak megjelenítésére, hogy helyet éreztessenek. A fémek és az üveg népszerű kortárs anyagok, és a bonyolult részletek minimálisra csökkentése pedig kiváltképp jellemzi ezt a stílust.

 width=

Ha pedig kitaláltuk milyen stílusban szeretnénk berendezni lakásunkat, akkor már csak a bútorokat kell megvenni. Budapesten szerencsére számtalan bútorüzlet található, van kicsi is és nagy is, így biztos mindenki meg fogja találni azt, ami a leginkább illik mind a stílushoz mind pedig a pénztárcához.

HÁZTARTÁSI GÉPEK

Ne feledkezzünk el arról, hogy a háztartási gépek legalább olyan fontosak, mint a bútorok hiszen ezek is fontos részét alkotják a lakásunknak és rendkívüli módon befolyásolhatják a vendégélményt. Gondoljunk csak bele, hogy milyen kellemes érzés egy forró nyári napon olyan helyiségbe menni, ahol van működő klímaberendezés. Napjainkban ez szinte már elengedhetetlen hiszen nagyobb luxusnak számít egy olyan hűtőgép amin van jégadagoló, mint egy légkondicionáló. Ugyanilyen fontos a sütő és a hozzá tartozó főzőlap is. Lehet, hogy mi szerelembe estünk az indukciós sütőlappal és játszi könnyedséggel tudjuk kezelni, de nem várhatjuk el vendégeinktől, hogy ők is a kisujjukból kirázzák, főleg nem az idősebb korosztálytól. Ezen a téren igyekezzünk az egyszerű, funkcionális de esztétikus minőségi termékek felé nyitni. Egy jó minőségű kenyérpirító és kávéfőző is csodálatos élményt nyújthat a reggeleken, ha ezeket könnyű kezelni az extra jó pont.

 width=

Redőny vagy sötétítő? Igazából teljesen mindegy csak lássa el a funkcióját. Számtalan olyan lakással találkoztunk már pályafutásunk során, ahol kifejezett gondot okozott a vendégeknek az, hogy akár tetszett nekik, akár nem, a felkelő nappal nekik is kelni kellett, mert nem volt mivel kitakarni a fényt. Ez a tárgy például pont akkor okoz gondot, ha éppen nincs és pozitív irány helyett azonnal negatív irányba tereli a vendégélményt, ezáltal a vendégértékelésnél sem számíthatunk sok jóra. A televízió szuper találmány, de csak akkor ér valamit, ha lehet is benne mit nézni. Futottunk már bele, olyan lakásba, ahol nem volt kábeltévé bevezetve, mondanunk sem kell, ez erős nyomot hagyott a vendégértékelések terén.

 width=

A használati tárgyak lényege nem az, hogy minél drágább, vagy minél szebb legyen abban az esetben ha Airbnb lakáskiadásra adtuk a fejünket, hanem az hogy tökéletesen ellássák a funkciójukat. Emlékszünk még a Men in Black első részére, amikor tesztet kellett írniuk a legjobbaknak? Mindenki egy futurisztikus szuper modern gömb székben ült, ami bár kinézetre extrém és egyedi, mégsem ücsörögnénk benne miközben az esti filmet nézzük. A lényeg, hogy külső szemmel gondolkozzunk. Ha játékos kedvünkben vagyunk bújjunk három vendég bőrébe, játsszuk el őket és az ő szemükkel menjünk végig a lakáson és vizsgáljuk meg azt. Az első legyen egy idősebb, a modern technikához nem annyira értő szerep, a második legyen egy középkorú a szó jó értelmében vett átlagpolgár, aki kicsit ért ehhez is ahhoz is, a harmadik pedig legyen vagy egy kis gyermekes szülő (már ha fogadunk gyerekeket a lakásban) vagy egy akadékoskodó karakter. Minden esetben jegyezzük fel, kinél milyen negatívumot tapasztaltunk. Ha semmit, akkor hibátlanok vagyunk hiszen majdnem mindenkinek megfelel a lakás, kivéve természetesen a szélsőséges eseteket (gondolunk itt például a mozgássérült vagy mozgásában korlátozott emberekre).

A lényeg az egység megalkotása, ha nem lakásokat hanem otthonokat adunk ki rövidtávra azt minden tekintetben érezni fogjuk (bevétel, értékelések, kihasználtság stb.)

Írta:H.Barna

Kategória: Hírek/ Címkék: